Categories
Uncategorized

Miksi bitcoin on rahaa?

Seitsemän ominaisuutta, jotka tekevät bitcoinista rahaa.


Tässä jutussa tarkastellaan rahan sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat tunnistettu yleisiksi ja yhteisiksi ominaisuuksiksi niin sanotuille hyödykerahoille. Hyödykerahat ovat sellaisia rahoja, jotka ovat valikoituneet vapailla markkinoilla täyttämään rahan tehtävää. Onkin hyvä huomata, että rahan tunnetut kolme tehtävää, eli arvon säilytys, vaihdon väline ja tiliyksikkö ovat johdannaisia näistä ominaisuuksista. Lisäksi pohditaan, miten nämä ominaisuudet löytyvät bitcoinista.

1. Kestävyys


Rahan tulee kestää ajan hammasta. Se ei kulua käytössä niin, että se menettää muita ominaisuuksiaan. Tämän takia esimerkiksi vehnä ei hyödykkeenä sovellu rahaksi, mutta suola ja mausteet ovat historiallisesti sopineet hieman paremmin. Kulta sen sijaan on todella kestävää, ja on siksi pitänyt rahamaisuutensa tähän päivään saakka, se ei esimerkiksi ruostu. Bitcoin on hyvin kestävää, koska se on vain informaatiota. Niin kauan kuin tieto bitcoinin lohkoketjusta saadaan säilytettyä, bitcoin yksiköt ovat tuhoutumattomia. 


2. Jaettavuus


Rahan tulee olla helposti jaettavaa eri kokoisiin yksiköihin, jotta ei törmätä taloustieteessä tunnettuun kohtaanto-ongelmaan. Ajatellaanpa vaikkapa, että kultaa olisi vain kilon kultaharkoissa, joka maksaa reilu 60,000 yhdysvaltain dollaria, eli hiukan alle yhden bitcoinin tätä kirjoitettaessa. Kolme kilon kultaharkkoa voisi silloin vaihtaa vaikkapa yksiöön pääkaupunkiseudulla, mutta kultaharkoilla ei koskaan voisi maksaa kupista kahvia. Kultaa voi teoriassa kuitenkin jakaa vaikka atomien tarkkuudella. Yksi bitcoin voidaan jakaa sataan miljoonaan desimaaliin, joten se on hyvin tarkkaan jaettavissa. Se tekee reilut kaksi miljoonaa satoshia, eli bitcoinin senttiyksikköä per henkilö, jos bitcoinit jaettaisiin tasan koko maapallon väestön kesken. 


3. Siirrettävyys


Rahan siirrettävyyttä voi tutkia kahdesta näkökulmasta: siirrettävyys paikasta toiseen ja siirrettävyys ajassa tulevaisuuteen. Bitcoin siirtyy sen perustason lohkoketjussa kymmenessä minuutissa mistä tahansa maantieteellisestä pisteestä toiseen, ja eri skaalausratkaisuissa kuten salamaverkossa siirto tapahtuu sekunneissa. Vaikka bitcoinin perustasoa syytetään hitaudesta, on se huomattavasti nopeampi kuin rajan ylittävissä siirroissa on perinteisessä pankkimaailmassa totuttu (siirrot kestävät päivistä jopa viikkoon, riippuen alueiden lainsäädäntöjen ja markkinoiden yhteensopivuudesta). Kulta tai muut fyysiset hyödykerahat taas siirtyvät yhtä nopeasti kuin laivat seilaavat. Fiat-valuuttojen voidaankin katsoa kehittyneen ratkaisuksi kullan hitaaseen siirrettävyyteen, samalla uhraten jotain muita kullan tärkeitä rahamaisia ominaisuuksia. 


4. Tunnistettavuus


Rahan tulee olla nopeasti ja helposti tunnistettavissa ja todennettavissa. Kulta valikoitui tähän uniikin värinsä ja kovuutensa vuoksi. Kullasta käytetään joskus englanninkielistä termiä “sound money” ja termin juuret onkin yhdessä tavoista, jolla kullan aitoutta oli aikoinaan tapana varmistaa; kultakolikko nimittäin päästää tunnistettavan äänen, kun sen tiputtaa lattialle. Nykyään kullan väärentäminen on kehittynyt, ja täyteen varmuuteen tunnistettavuudessa tarvitaan kallista siihen kehitettyä teknologiaa. Bitcoinin aitoutta varmennetaan jokaisen itsenäisen bitcoin-solmun eli lompakon toimesta jatkuvasti, eikä väärennöksillä ole käytännössä mitään mahdollisuutta päästä Bitcoin-verkkoon. Suvereenin bitcoinaajan tulee kuitenkin olla tarkkana, että ei haksahda kalasteluhuijauksiin, joissa joku tekaisee bitcoin lompakkoa muistuttavan sovelluksen, ja väittää sen kautta lähettäneen bitcoinia. Tältä välttyminen on kuitenkin suhteellisen yksinkertaista ja on verrattavissa mihin tahansa muuhunkin tietoturvaan. 


5. Fungibiliteetti


Tämä eksoottinen lainasana tarkoittaa jotakuinkin keskenäistä yhdenmukaisuutta. Se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että jokin tietty kultakolikko tai euroseteli vastaa arvoltaan mitä tahansa muuta kultakolikkoa tai euroseteliä. Tämä ominaisuus on jossain määrin debatoitu, koska kaikenlaisiin rahoihin liittyy keräilyarvoa. Rahan keräilijöitä kutsutaankin numismaatikoiksi. Bitcoinissakin on muiden tapaan keräilijöitä, ja jotkut saattavat maksaa preemiota esimerkiksi fyysisistä, transaktiohistoriattomista tai tuoreeltaan louhituista bitcoineista. Käytännössä kuitenkin lähes kaikki muut pitävät bitcoineja fungiibeleina siinä missä kaikkea muutakin rahaa. 


6. Niukkuus


Tämä ominaisuus on yksi keskeisimmistä bitcoinin arvokehitystä ajavista seikoista, ja toisaalta sen puute on yksi suurimmista fiat-rahajärjestelmän ongelmista. Bitcoinien tuotantoa ei voi lisätä tai vauhdittaa, vaikka sen kysyntä kasvaisi. Fiat-valuuttoja taas tuotetaan usein liikaakin, joka johtaa markkinoiden ylikuumenemiseen ja talouden ja rahoituksen ongelmiin. Kulta on niukempaa kuin eurot tai dollarit, mutta senkin louhintaa voidaan lisätä, mikäli kysyntä nousee tarpeeksi. Bitcoinilla on ennalta määrätty enimmäistarjonta, joka on 21 miljoonaa bitcoinia. Sen tarjonnan lisäämisvauhti on myös ennalta määrätty, ja vauhti pysyy samana Bitcoin-ohjelmiston automaattisella vaikeudensäätelyllä, jolla louhintaa ikään kuin reguloidaan. Lyhykäisyydessään tuo tarkoittaa sitä, että jos kysynnän kasvaessa louhintaa lisätään, bitcoinien ansaitseminen vaikeutuu. Tämän takia bitcoinia kuvataan joskus absoluuttisen niukaksi rahaksi. 


7. Historia


Tietyn hyödykkeen historia lisää sen rahamaisuutta. Kullalla on hyvin pitkä historia rahana. Fiat-valuuttojen historiaa pidetään joskus kyseenalaisena, koska kansallisilla valuutoilla on tapana menettää statuksensa reservivaluuttana tai kokea hyperinflaatio, jolloin ne vain korvataan uusilla vastaavilla, ja sama pyörä pyörii. Bitcoinin historia juontaa juurensa vuoteen 2009, ja sen track-record on tähänastisessa historiassaan varsin lupaava. Bitcoin-verkko on ollut “päällä” eli täydessä toiminnassaan 99,99% ajasta sen käynnistämisen jälkeen, eikä käyttökatkoa ole ollut vuoden 2013 jälkeen lainkaan. Viime käyttökatkosta on siis kulunut yli 4000 päivää. 


Lisätään kirsikkana kakun päälle rahan uusi ominaisuus, jota ei ole ennen bitcoinia tavattu vielä missään muussa rahassa.

8. Sensuurinvastustuskyky

Bitcoin on niin sanotusti luvan varaton järjestelmä, mikä tarkoittaa, että kukaan ei voi sensuroida verkossa tehtäviä transaktioita, kunhan siirto voidaan turvallisesti allekirjoittaa fyysisessä maailmassa. Tämä ominaisuus voi olla vähintään ihmisoikeuksien ja pahimmassa tapauksessa elämän ja kuoleman kysymys sorrosta ja tyranniasta kärsiville ihmisille autoritäärisissä maissa. Fiat-valuutoissa sensuuri on arkipäivää, ja sitä käytetään alituiseen myös vallan välineenä. Bitcoinin yksi keskeisiä arvolupauksia on tuoda rahaan uusi ominaisuus, joka on: poliittisesti neutraali ja joka vähentää vallan väärinkäyttöä, sekä suojaa sen käyttäjiä arvaamattomissa ja konfliktialttiissa ympäristössä.

Näistä syistä on hyvin mahdollista, että bitcoin jatkaa matkaansa valtavirtaistumiseen ja siirtyy näin täyttämään rahan ensimmäistä tehtävää, eli arvon säilyttämistä. Vanhat parjauksen bitcoinista joko eivät alunperinkään pitäneet paikkansa, tai eivät enää vedä vertoja bitcoinin mahdollisuuksille. Bitcoiniin kannattaakin sijoittaa vähintään aikaansa: opiskele siis bitcoinia!

One reply on “Miksi bitcoin on rahaa?”

Tämä oli laaja mutta samalla sopivan tiivis paketti! Kirkastu kyllä hämäriä mielikuvia Bitcoon liittyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *