Categories
Uncategorized

Oletko bitcoin-midwit?

Meemin selityksen aika!

Ai miksikö? Siksi tietysti, että meemit ovat paitsi hulvattoman hauskoja niin myös mahtava muutosvoima, koska niissä elää totuuden siemen.

Yksi omista lempimeemeistäni, josta on herunut aikojen saatossa loputtomasti nauruja, on ns. midwit-meemi. Aiheena voi olla oikeastaan mikä tahansa asia ja herjaa heitetään dunning-kruger-efektiä liipaten. Meemissä on kolme hahmoa:

– Yksinkertainen ukko (simpleton), joka ei ota itseään kovin vakavasti. Hän toistelee kuulemiaan intuitioonsa sopivia yksinkertaisuuksia.

– Asiasta jotakin lukenut kaveri (midwit), joka luulee tietävänsä muttei tiedä luulevansa. Kaikissa meissä asuu midwit. Olen itsekin ollut midwittinä monissa asioissa.

– Syvästi asiaan perehtynyt velho (wizkid), joka ymmärtää aiheeseen liittyvät ideat, nyanssit ja ongelmat. Kommunikoidakseen tehokkaasti hän toistelee lähinnä samaa yksinkertaistusta kuin simpleton.

hashtag#bitcoin:n yksi erikoisimmista piirteistä verrattuna nykyiseen rahaan on sen joustamaton tarjonta. Bitcoineja on olemassa vain 21 miljoonaa kappaletta. Mikään määrä kysyntää ei kasvata tätä rajaa – Bitcoin on absoluuttisen niukka.

Simpleton päättelee edellisen perusteella, että bitcoinien täytyy olla harvinaisia, onhan maailmassa 8000 miljoonaa ihmistä. Vain 21 miljoonaa bitcoinia – paras omistaa osansa.

Midwit, joka on lukenut makrotaloustieteen alkeet, perehtynyt nykyisen pankkijärjestelmän peruslogiikkaan, koodannut yrityksenä kotisivut ja kuullut pokeripöydässä “vain 21 miljoonaa kolikkoa”-heitot tietää, ettei rajattu määrä rahaa ei voi koskaan toimia, koska tällöin kukaan ei kuluta eikä sijoita. Keskuspankkiirit sanovat, että 2% inflaatio on meille hyvästä ja Kiinakin kielsi bitcoinin etteivät rikolliset käyttäisi sitä. Ei bitcoinilla ole kassavirtaa tai itseisarvoakaan.

Wizkid pohtii nykyjärjestelmän kulmakivenä olevan keynesiläisyyden ja keskuspankkiirien 2% inflaatiotavoiteen olevan tuoreita ilmiöitä ihmiskunnan historiassa. Väite siitä, etteivät ihmiset kuluttaisi ilman ulkoista inflaatiopainetta kuulostaa epäuskottavalta, koska ihmiset eivät elä ikuisesti eivätkä voi tyydyttää edes perustarpeitaan – saati nautintotarpeitaan – kuluttamatta.

Yksilön kannalta rahan ostovoiman heikkeneminen on huono juttu, ja yksilö luultavasti valitsee lopulta itselleen paremman rahan. Numeroiden valossa näyttäisi siltä, että näin myös enenevässä määrin käy.

Anekdootit kuten El Salvadorin maksuvälinelaki ja Microstrategyn tasestrategia sekä mittaustulokset antaisivat aiheen olettaa, että todennäköisyys hashtag#bitcoin:n menestymiselle on merkittävästi nollaa suurempi.

Menestyessään bitcoin vie muilta omaisuuseriltä ns. rahana käytettävyyden lisäarvoa. Odotusarvo on valtava.

Maailma, jossa raha on absoluuttisen niukkaa on hyvin erilainen kuin nykyinen ja arvaamattomia ongelmia varmasti syntyy, mutta ideaa, jonka aika on tullut, on mahdoton pysäyttää.

60 miljoonaa miljonääriä ja vain 21 miljoonaa bitcoinia – paras omistaa osansa.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7176883887808102401/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *